Når du tar opp lån er det veldig fint å få med andre orddeler på kjøpet enn kun penger. Det reklameres ganske mye akkurat nå om at du kan få fordeler hvis du leier bil, kjøper strøm eller tar opp gjeld hos forskjellige flyselskaper. Dette kalles lojalitetsprogram og er mer og mer populært. SAS har sitt Eurobonus program og Norwegian har sitt cashpoints program. Disse programmene er en egen butikk for disse store flyselskapene. Flyselskapene tjener gode penger på at du og jeg samler poeng for å bruke de hos flyselskapene når vi ønsker det. Dette er ikke noe spesielt for Norge. Alle utenlandske flyselskaper bruker det også.

Poeng er butikk

Måten det fungerer på er at selskaper som ønsker å gi bort disse poengene til deg og meg må kjøpe de av flyselskapene. Når poengene er kjøpt må de også betale en månedsavgift for å ha være tilknyttet flyselskapet. Du som kunde får poengene ved å være strømkunde hos noen, ved å bruke et spesifikt kredittkort eller på andre måter opptjene disse poengene hos forskjellige leverandører. Leverandørene må da passe på at de tjener penger på at du vil ha disse poengene. Du må betale for strømmen, og poengene er bakt inn i strømprisen. Du må også ikke betale på kredittkortet ditt så ofte slik at du plutselig får en rente nå og da. I tillegg er det mange kortselskaper som tar et ganske dyrt beløp for at du skal bruke deres kort.

Det er ikke uvanlig å se startavgifter for å være medlemmer av disse leverandørene. Ser du på SAS Mastercard kortet som leveres av SEB banken så koster det over 1000 kroner per år å ha det dyreste kortet. DNB har vel en avgift på 49 kroner eller 99 kroner per måned for sitt medlemskap.

Forbrukslån

Det er mye mer utbredt å gi fordeler for lokalitet hos kredittkort og andre leverandører enn hos forbrukslån. Forbrukslån er et mer strukturert produkt enn kredittkort. Det er veldig god fortjeneste på forbrukslån, men bankene har ikke enda kommet opp med muligheter for deg som betaler innen tiden på forbrukslånet til å få en fordel av det. Det er nok bare et tidsspørsmål før det også kommer fordeler med billig forbrukslån. Fordelen ligger da ikke ved at du faktisk tar opp lånet, men heller ved at du er kunde hos en spesifikk bank. Tenk bare på den nye Kraft Bank.

Her kan du for eksempel få et gratis medlemskap hos Elexia hvis du er kunde i banken. Bank Norwegian har ikke gitt sine kunder av forbrukslån fordeler enda mot Norwegian, men de har gitt fordeler mot sine kredittkortkunder. Her har de hatt et lojalitetsprogram ganske lenge. Det er fint å kunne bruke poeng for å reise gratis nå og da. Det er også fint å kunne strekke litt på bena og kanskje få en god deal på et fint sete litt lengre frem i flyet.